Jean-Pierre Van Rossem (NL)

Jean-Pierre Van Rossem (1945-2018) heeft in de jaren voor zijn overlijden een reeks teksten en boeken in het formaat PDF beschikbaar gemaakt bij gebrek aan een geïnteresseerde uitgeverij. Het gaat hier om “Een nobele hoer uit Winterswijk” (2006, 68p.), “Het konijn van schicko” (2006, 100p.), “Vdb en ik, gesprek met een overleden wielergod” (2009, 100p.), “Onverwerkt verleden, de moord op Julien Lahaut” (2010, 90p.) en “Het ultieme kwaad, ISIS & het kalifaat” (2015, 229p.).

In diezelfde periode verschenen echter wel onder andere de volgende twee werken in boekvorm bij een uitgever. Namelijk “Crisis, hoe lossen we het op?”, dat uitgegeven werd door Lampedaire uitgevers1 en “Belgisch uranium voor de eerste Amerikaanse en Russische atoombommen”, hetgeen uitgebracht werd door Van Halewyck2.

Hieronder volgend drie manuscripten die – opnieuw, helaas – niet bij een uitgeverij zijn ondergebracht. Het eerste is een soort van macro-economisch magnum opus met als titel “Algemene theorie van de langdurige economische crises. De kop van de crisis, maar waar is de staart? Voor beleidsmensen en politici, voor bankiers, tenzij die van Goldman Sachs, en voor de doodgewone burger” (2015, 493p.). Vervolgens een boek over Lettrometrie, een manier om de graad van vernieuwing te bepalen van een literaire tekst. Het werk draagt als titel: “Lettrometrie, een anthologie van 3 427 literaire teksten sinds Homerus tot 2012. Met 1 697 Nederlandse, Vlaamse en Friese literaire teksten.” (2013, 275p.). Het laatste manuscript bleef onvoltooid en is een aanzet tot beschrijving van de hedendaagse postmoderne samenleving met ook enkele voorstellen tot mogelijke oplossingen voor bepaalde langdurig aanhoudende kwesties. Het draagt als titel “Postmoderniteit: onzekerheid & onveiligheid” (2016, 367p.). Een overzicht van de vele andere boeken die Jean-Pierre Van Rossem geschreven heeft tijdens zijn leven, kan men op de volgende pagina terugvinden: https://www.jeanpierrevanrossem.com/search/label/BIBLIOGRAFIE?&max-results=9 en https://www.jeanpierrevanrossem.com/search/label/STRIPVERHALEN?&max-results=9.

*

Manuscript I:

<< Algemene theorie van de langdurige economische crises. De kop van de crisis, maar waar is de staart? Voor beleidsmensen en politici, voor bankiers, tenzij die van Goldman Sachs, en voor de doodgewone burger >> (2015, 493p.)

Een beknopte samenvatting, de inhoud en een lijst met grafieken:

Deel I:

<< De Grote Recessie, uitgelegd voor mensen zonder economische scholing (inclusief een overzicht van het economisch denken). >> [5 hoofdstukken]

Deel II (A):

<< De Grote Recessie en vorige structurele crises: Onderzoek in de diepte >> [6 hoofdstukken]

Deel II (B):

<< Hoofdstuk 7: Algemene theorie van de persisterende crises en voorstel tot ‘oplossing’ voor de Lage Landen, Algemeen besluit, Appendix I (het Dexia schandaal), Appendix II (de grexit pantomime) en Bibliografie. >>:

***

Manuscript II:

<< Lettrometrie, een anthologie van 3 427 literaire teksten sinds Homerus tot 2012. Met 1 697 Nederlandse, Vlaamse en Friese literaire teksten. >> (2013, 275p.)

Een voordracht (video) door Jean-Pierre Van Rossem in september 1994, over zijn onderzoek in de Lettrometrie: https://www.youtube.com/watch?v=ZP7lLv13PYQ en https://www.youtube.com/watch?v=P3nifawk23E.

Het boek “Ulysses”, dat verscheen in 1922, van James [Augustine Aloysius] Joyce (1882-1941) komt als meest vernieuwende tekst uit dit lettrometrische onderzoek. Wat de Nederlandstalige literaire teksten betreft, was dit het boek “De verwondering” – uitgebracht in 1962 -, geschreven door Hugo [Maurice Julien] Claus (1929-2008).

Het voorwoord, de inhoud, de lijst met tabellen en deze met grafieken:

Hoofdstukken I, II en III:

<< Hoofdstuk IV, Lettrometrie in de praktijk >>:

<< Hoofdstuk V, Lettrometrie per periodecode (1771-2013) >>:

Hoofdstukken VI, VII en bibliografie:

***

[Onvoltooid] Manuscript III:

<< Postmoderniteit: onzekerheid & onveiligheid >> (2016, 367p.)

Inleiding en aanzet tot inhoud:

<< Hoe zeker, hoe betrouwbaar, is wetenschap?3 >>:

<< Sociale dynamica en marktsociologie >>:

<< Moderniteit, postmoderniteit & sociale dynamica >>:

<< Onzekerheid: overleeft God Occam’s razor?4 >>:

<< Nota over oorlogsbeheersing >>:

<< Postmoderne angst voor de vreemdeling, van gastarbeider tot (groot)ouder van terrorist >>:

*

  1. VAN ROSSEM J.-P., Crisis, hoe lossen we het op?, Antwerpen, Lampedaire uitgevers, 2009, 248p. ↩︎
  2. VAN ROSSEM J.-P., Belgisch uranium voor de eerste Amerikaanse en Russische atoombommen, Kessel-Lo, Van Halewyck, 2011, 671p. ↩︎
  3. De afzonderlijke hoofdstukken in dit manuscript zijn telkens voorzien van een eigen bibliografie. ↩︎
  4. Het “scheermes van Occam”, naar William of Ockham [Occam], (1287-1347). ↩︎

Scroll naar boven