Jean-Claude Damamme

Jean-Claude Damamme1, auteur en historicus, schreef “Lannes, Maréchal d’Empire“, uitgegeven door Payot (1987), “Les soldats de la Grande Armée” (Perrin, 1998) en “La bataille de Waterloo” (Perrin, 1999 – interview: https://www.canalacademies.com/emissions/un-jour-dans-lhistoire/la-bataille-de-waterloo), evenals een belangrijke bijdrage aan het collectieve werk “Les Années-Mémoire 1919-1930” (éditions Larousse-Notre Temps-Bayard Presse). Hij publiceerde ook een uitgebreide saga van de Russische veldtocht, “Les Aigles en Hiver – Russie 1812” (éditions Plon) in 2009. Als oorsprong van zijn meest recente werk, “Petit Dictionnaire des Gros Mensonges sur Napoléon” (2021), ziet Damamme het volgende: “Sinds Napoleons dood, 5 mei 1821, op eiland Sint-Helena, wordt hij afgeschilderd als een krankzinnige dictator die Frankrijk en Europa heeft geteisterd. Doorheen de jaren las ik talrijke leugens over hem, ik noteerde ze steeds tot het moment waarop ik voelde dat ik genoeg materiaal had om dit boek te schrijven.”

“Sommige lezers bekritiseren me wel eens omdat ik niet genoeg afstand neem van wat ik schrijf. Dit is bijvoorbeeld het geval met mijn verhaal over de Slag bij Waterloo (1999). Waarom dan toch deze keuze? Er zijn twee manieren om een ​​gebeurtenis van deze aard te vertellen.

De “koude” manier, die de lezer buiten de actie houdt. Dat is een optie. De bibliotheek van de Militaire School (Parijs), die ik goed ken, staat vol met dit soort werken, die tot in detail de bewegingen van de troepen, de manoeuvres, het aantal kanonnen, enz. beschrijven.

Maar voor mij is een strijd echter in de eerste plaats een tragedie waarin mannen vechten, lijden en sterven. Het is een ‘menselijk avontuur’, verschrikkelijk, maar toch een avontuur waarin alle aspecten van de menselijke natuur naast elkaar bestaan ​​en botsen: moed, lafheid, toewijding, eer, wreedheid, menselijkheid… Een veldslag is een bloederige wervelwind, het is de plicht van een auteur om de brute ‘grandeur’ ervan naar voren te brengen. Ik weet niet of het me lukt, maar ik probeer van het verhaal van oorlog en geschiedenis een soort eerbetoon aan de strijders te maken.”

De voorzijde van het boek waardoor de interesse van Jean-Claude Damamme voor de periode 1789-1815 begon. Het boek in kwestie is geschreven door advocaat – en auteur – Luc Willette (1938-1997). Het verscheen bij Librairie Académique Perrin – heden Perrin – onder de titel “Le Maréchal Lannes – Un d’Artagnan sous l’Empire”.

Boeken geschreven door Jean-Claude Damamme:

https://www.amazon.fr/Jean-Claude-Damamme/e/B001K7JRHE%3Fref=dbs_a_mng_rwt_scns_share

Vele bijdragen aan de geschriften in verband met het overlijden van Napoleon Bonaparte door vergiftiging:

http://www.napoleonicsociety.com/french/empoisonnementdenapoleon.html [Frans]

http://www.napoleonicsociety.com/english/poisonednapoleon.html [Engels]

Verhandeling over de veldtocht van 1806, tegen Pruisen (en Rusland):

http://www.napoleonicsociety.com/french/iena.htm [Frans]

http://www.napoleonicsociety.com/english/ienaa.htm [Engels]

Samen met Ben Weider een reeks van 55 hoofdstukken over het leven van Napoleon Bonaparte:

http://www.societenapoleonienne.com/french/TableauChronologique.htm [Frans]

http://www.napoleonicsociety.com/english/TableOfEvents_page1.htm [Engels]

Artikel [oktober-december 2005] naar aanleiding van de (afwezigheid van een) herdenking van de slag bij Austerlitz (2 december 1805, Tsjechië) in Frankrijk en de voorafgaande Franse participatie in de Britse vieringen i.v.m. de 200ste verjaardag van de zeeslag bij Trafalgar (21 oktober 1805):

http://www.napoleonicsociety.com/french/antinapo.htm

Over de nagedachtenis van Napoleon in Polen:

http://www.napoleonicsociety.com/french/dammpologne.html [Frans]

http://www.napoleonicsociety.com/english/dammpolognea.html [Engels]

Betreffende de oorlog op het Iberische schiereiland, 1808-1814 (magazine Le Point):

http://www.napoleonicsociety.com/french/espagne.htm

Waarom zou men Napoleon bewonderen? Een antwoord:

http://www.napoleonicsociety.com/french/gloire2.htm [Frans]

http://www.napoleonicsociety.com/english/glory2.htm [Engels]

Interview in La Une, maart 2001:

http://www.napoleonicsociety.com/french/LaUne_J-C_Damamme.htm

Jean-Claude Damamme te Ligny (Namen), juni 2006. (Foto Cor Backx)

***

Interview (enkel audio) met Jean-Claude Damamme naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek “La bataille de Waterloo” bij Perrin (1999). Het interview werd afgenomen door Christophe Dickès. Men kan het ook beluisteren via de link helemaal bovenaan deze pagina, op de de website van Canal Académies (l’Institut de France).

***

Boeken (Livres)

DAMAMME Jean-Claude., La bataille de Waterloo, Parijs, Perrin, 1999, 414p.

DAMAMME J.-C., Lannes, Maréchal d’Empire, Parijs, Éditions Payot, 1987, 361p.

DAMAMME J.-C., Les Aigles en hiver – Russie 1812, Parijs, Plon, 2009, 817p.

DAMAMME J.-C., Les amours des maréchaux,

DAMAMME J.-C., Les soldats de la Grande Armée, Parijs, Perrin, 1998, 438p.

DAMAMME J.-C., Petit dictionnaire des gros mensonges sur Napléon, Hauts-de-Seine, 2021, 369p.

***

Inhoud (Table des matières) van het boek <<Lannes, Maréchal d’Empire>>, dat verscheen in 1987 bij uitgeverij Payot (363p.). Het was het eerste boek gewijd aan de Napoleontische periode dat geschreven werd door Jean-Claude Damamme. Een geactualiseerde uitgave is in voorbereiding.

***

*

  1. Jean-Claude Damamme heeft ook gewerkt voor de tijdschriften Paris Match, Connaissance de l’histoire en Héraclès. Hij verzorgde eveneens vertalingen. ↩︎
Scroll naar boven